Taze ebegümeci nasıl tüketilir, çayı nasıl yapılır? Ebegümeci çayı faydaları nelerdir?


İlkbahardan yaz mevsimine geçişte yol kenarlarını süsleyen ebegümeci bitkisi, astım ve bronşit gibi birçok rahatsızlıkta etkilidir. Otu, yaprakları ve çiçekleriyle beraber sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

Genellikle mor olmasıyla birlikte pembe ve beyaz renkleriyle de  görülen bu bitki hemen her bölgede yetişebilmektedir. İşte, ebegümeci faydaları ve ebegümeci çayı!

EBEGÜMECİ NEDİR?

Ebegümecigiller familyasına ait 1500 tür ebegümeci mevcut olmasıyla beraber büyük-küçük yapraklı türleri bulunurken renkleri de çeşitlilik gösterebilmektedir. Daha çok çay olarak tüketilen hibiskus bitkisi de aslında bir ebegümeci türüdür. İster kuru haliyle ister taze olarak tüketilebilir.



Ebegümecinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri olmak üzere her bir yanından yararlanılır. Yaprakları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Ebegümeci yaprakları çiğ olarak salatalarda, pişmiş olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. Pişirildiğinde bamyadaki gibi bir mukus yapısı ortaya çıkar. Bu yüzden koyu kıvam vermek için çorbalarda, bazen de yumurta ikamesi olarak tercih edilebilmektedir. Kalp dostu ve hastalık düşmanı bu bitkiyi yakından tanıyalım!

EBEGÜMECİ FAYDALARI                                       



EBEGÜMECİ ÇAYI NASIL YAPILIR?

EBEGÜMECİ ZARARLARI

Ebegümeci bitkisinin bilinen kesin bir zararı olmasa da her bitkide olduğu gibi temkinli davranmada fayda vardır. Özellikle de karıştırıldığı zaman etkilerinin nasıl olacağını bilmediğiniz bitkilerle beraber tüketmemeye özen gösterin. Çayını ise gün içinde 2 bardaktan fazla tüketmekten kaçınmalısınız.

Ayrıca antidepresan ilaçlarla etkileşimi olabileceğinden bu ilaçları kullanırken de ebegümeci tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Diğer ilaçlarla kullanımında ise de bir uzman hekime danışmanızda fayda vardır. Emziren ve hamile kadınlar için tüketimi hakkında yapılmış çalışma bulunmasa da anne ve bebek sağlığı açısından uzman hekime danışmadan tüketimi önerilmez.