Sarıkamış Harekatı, 22 Aralık 1914`te başlayıp 15 Ocak 1915`te sona erdi. Allahuekber ve Soğanlı dağları ile yörede dondurucu soğuklarda Mehmetçiğin vatan için fedakarca görev yapıp şehadeti göze aldığı harekatta, dondurucu soğuklar ve çatışmalar nedeniyle binlerce asker şehit düştü.
Tarih boyunca kahramanlığıyla bilinen Mehmetçiğin Sarıkamış Harekatı`nda binlerce şehit vermesine rağmen vatanı kurtarmak için çetin iklim ve coğrafi şartlar ile dondurucu soğuklara rağmen “istişare, emir verilene kadardır” sözü doğrultusunda komutanlarının emirlerini yerine getirerek mücadele edip şehadete kavuşması hafızalardaki yerini koruyor.
Hayatının büyük bölümünü Sarıkamış Harekatı`ndan hayatta kalanlara ayıran Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Orta Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı`ndan emekli Dr. Öğretim Üyesi ve tarih araştırmacısı Gürsoy Solmaz da bu anılarını anlattı.
SARIKAMIŞ ‘ŞEHİTLER TARLASI’
Solmaz, 109 yıl önce yaşanan acıyı hissettiklerini çünkü Sarıkamış`ın “şehitler tarlası” olduğunu söyledi.
Rus kuvvetlerine karşı Sarıkamış yakınlarına kadar canhıraş mücadele veren Mehmetçiğin, Kızılçubuk ve Sarıkamış tepelerine kadar geldiğini ve burada yaklaşık 3 metre kar ve eksi 30 derecelik soğuk havayla mücadele ettiğini anlatan Solmaz, “Buradaki soğuk hava epey zayiat vermemize sebeptir. Burada Mehmetçik kar çiçekleri gibi dökülürler ve şehit olurlar. Sarıkamış`ta Mehmetçiklerin verilen emirlere harfiyen uymaları söz konusudur, hiç panik olmamıştır. Panik olmayan askerlerimiz Sarıkamış dağlarında şehit düşmüşlerdir.” dedi.
MEHMETÇİĞİN ÜZERİNDEN ÇIKAN ŞİİRLER SARIKAMIŞ’I ANLATIYOR
Sarıkamış Harekatı`yla ilgili yaklaşık 40 yıldır araştırma yaptığını ve o dönemde yaşayan tanıklardan yaşananları dinlediğini dile getiren Solmaz, şöyle devam etti:
“Sarıkamış ilçesine bağlı Yağbasan köyünde yaşayan Beşir dedemizden şehitlerin defnedilmesiyle ilgili 40 yıl önce hikayeler dinledim. Beşir dede `Şehitleri gömerken ara sıra üzerlerini arıyorduk` demişti. Bir Mehmetçiğin cebinden bir şiir çıkmış onun adı da Beşir`miş, künyesinde yazıyormuş. Beşir dede, o dönemde şehidin şiirini okurken ben de not almıştım. Sonra bu şiirin de yer aldığı bir şiir kitabı yazdım. Ben bu şiiri bir ortamda okuyunca orada bulunan Sunay Gürkan ismindeki bir teyzemiz bana `Yavrum biz Erzurumluyuz annemin nişanlısı Beşir adında bir teğmendi, bu şiiri anneme verip Sarıkamış`a gitmiş, gidiş o gidiş..` dedi. Bu şiir Sarıkamış Harekatı`nı özetler, Allahuekber Dağları ve buraya sitem vardır. Şiirde `Sen Türkleri öz bilirdin, düşmanlara geçit verdin, geçsin fakat sen geçirdin, karlı dağlar kanlı dağlar, süngüden ormanlı dağlar` deniyor. Bu dörtlük Sarıkamış Harekatını anlatır niteliktedir.”
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ’TAN MESAJ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Sarıkamış Harekâtı’nın 109’uncu yıl dönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı.
Numan Kurtulmuş, “Sarıkamış Harekâtı’nın 109’uncu yıl dönümünde, bu topraklar için canlarını feda eden aziz şehidlerimizi saygıyla, rahmetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad, makamları âli olsun. Şehadet bilinci, vatan sevgisi, sarsılmaz bir iman ve cesaretle yola revan olan ecdadımızın tarihe sığmayan kahramanlığını daima gururla hatırlayacak ve gelecek nesillere taşıyacağız.” dedi.
GÜNDEM
08 Aralık 2024SPOR
08 Aralık 2024GÜNDEM
08 Aralık 2024SPOR
08 Aralık 2024SPOR
08 Aralık 2024GÜNDEM
08 Aralık 2024GÜNDEM
08 Aralık 2024